Alle soorten condooms op een rijtje

Wel of geen smaakje? Latex of latexvrij? Er is nog veel meer! Als je weet wat er te kiezen valt wordt het makkelijker om een condoom te vinden dat bij jouw wensen past. Daarom hier alle soorten op een rijtje.

Condooms voor vaginale seks

Alle condooms met CE-markering zijn geschikt voor vaginale seks (neuken). Ze bieden goede bescherming tegen SOA's, zwangerschap en er zijn vele varianten om uit te kiezen. Bijvoorbeeld condooms met ribbels en noppen om je partner extra te stimuleren, condooms met een speciale gel aan de binnenkant die orgasme-uitstellend werkt, of pretverhogende glijmiddelen.

Condooms voor orale seks

Voor orale seks (pijpen) zijn CE-goedgekeurde condooms met een smaakje zeer geschikt, helemaal als je de smaak of geur van condooms niet zo lekker vindt. Omdat er ook glijmiddelen met smaakjes verkrijgbaar zijn kun je eventueel een gewoon standaard condoom gebruiken en deze er mee insmeren. Het binnenkrijgen van dit type glijmiddel is trouwens geen probleem. Ze zijn er speciaal voor bedacht. Condooms voorzien van zaaddodend glijmiddel kun je beter niet gebruiken voor orale seks omdat de smaak van de zaaddodende stof zeer bitter is.

Condooms voor anale seks

Voor anale seks werden doorgaans dikkere condooms geadviseerd om weerstand te bieden aan de extra wrijving die erbij optreedt. Dit omdat de anus, in tegenstelling tot de vagina, van zichzelf niet vochtig/glad wordt. Tegenwoordig is vooral het advies om veel glijmiddel te gebruiken om zowel het (standaard) condoom als de anus te beschermen. Voor extra zekerheid kun je natuurlijk nog steeds een dikker condoom kiezen. Het gebruik van extra dunne condooms bij anale seks wordt afgeraden net als sommige typen die voorzien zijn van een speciaal glijmiddel (bijvoorbeeld Durex Tingle of zaaddodend glijmiddel). Lees daarom altijd de bijsluiter! Ook hier geldt dat je enkel condooms moet gebruiken voorzien van een CE-logo.

Condooms die het orgasme helpen uitstellen

Kom je vaak sneller klaar dan dat je eigenlijk wil? Er bestaan condooms die dit probleem verminderen! Deze rubbertjes hebben een speciale pasvorm of zijn aan de binnenkant voorzien van een orgasmevertragende gel.
De gel zorgt tijdelijk (zeker niet permanent!) voor een lichte verdoving van de eikel zodat je het langer vol kan houden. Voorbeelden zijn Durex Performa en Pasante Delay. Lees wel de bijsluiter van dit type condoom voordat je ze gaat gebruiken. Sommige mensen zijn namelijk overgevoelig voor bepaalde stoffen die er in verwerkt zitten.
Condooms met een speciale pasvorm hebben dit nadeel niet. Het vertragende effect wordt daar enkel verkregen door een vernauwing net onder de eikel. Voorbeelden zijn Billy Boy Special contour en Fair Squared Max perform.

TIP: vind jij het lastig om tegen je partner over condooms te beginnen?
Geen nood! Lees hier handige tips om er gemakkelijker over te praten...

Condooms en glijmiddelen

Alle condooms van de bekende merken die je bijvoorbeeld bij de drogist kan kopen zijn al voorzien van glijmiddel. Meestal is er glijmiddel op siliconenbasis gebruikt omdat het minder snel opdroogt vergeleken met watergebaseerde middelen. Droge condooms (bijvoorbeeld Ceylor Green) bestaan overigens ook, maar die zul je via internet of een speciaalzaak moeten aanschaffen.
Een beetje extra glijmiddel gebruiken tijdens het vrijen verhoogt het genot en helpt scheuren van condooms te voorkomen. Gebruik nooit glijmiddelen die olie of vet bevatten! Deze tasten het rubber aan en verminderen de bescherming enorm. In combinatie met condooms mag je alleen glijmiddelen op water- of siliconenbasis gebruiken.
Glijmiddelen met een zaaddodende werking gaan prima samen met condooms en maken de kans op ongewenste zwangerschap nog kleiner. Een nadeel is dat zowel jongens als meiden overgevoelig kunnen zijn voor de zaaddodende component (meestal nonoxynol-9). Lees de bijsluiter goed door voordat je zaaddodende glijmiddelen gaat gebruiken en gebruik ze niet bij anale en orale seks omdat er, zeker in het eerste geval, kans op irritatie bestaat.

Verschillende maten

Omdat de lengte en nominale breedte van condooms per merk en type verschillen vind je op Condoomwijzer een handig overzicht van de condoommaten per merk. Want een goed passend condoom maakt veilige seks veel fijner en verkleint de kans op scheuren, SOA's en andere narigheid die je liever buiten de deur wilt houden.

Verschillende pasvormen

Zoals condoommaten kunnen verschillen, zo verschilt ook de pasvorm. Een "recht" condoom ziet eruit als een cilinder en heeft over de gehele lengte dezelfde nominale breedte. "Gevormde" condooms zijn niet overal even breed. Ze zijn ruimer aan de top (op de plaats van de eikel) en meestal ook bij de opening. Dit type condoom is vaak gemakkelijker om te doen omdat ze beter afrollen en kunnen, afhankelijk van je persoonlijke beleving, zorgen voor meer stimulatie van de penis. "Anatomisch" gevormde condooms zijn als een cilinder recht gevormd, maar hebben nog een vernauwende ring direct achter de eikel. Deze vernauwing kan extra zekerheid bieden tegen afglijden en kan tevens orgasmevertragend werken afhankelijk van de strakheid. En omdat je seks niet alleen hebt: noppen of ribbels voor extra stimulatie van je partner behoren bij alle pasvormen ook tot de mogelijkheden.
In het overzicht van condoommaten worden deze eigen- schappen vermeld zodat je eenvoudig kunt vergelijken.

Verschillende materialen

De meeste condooms zijn gemaakt van latex. Ze zijn dun, sterk en houden SOA's en zwangerschap buiten de deur. Heb je een latexallergie? Dan kun je condooms gebruiken zoals Protex Original of RFSU So Sensitive. Deze zijn latexvrij, bieden dezelfde bescherming, maar zijn wel iets duurder.

Condooms met een applicator

Een nieuwe ontwikkeling is om condooms te voorzien van een applicator. Dat is een hulpmiddeltje wat het omdoen/afrollen nog sneller en gemakkelijker maakt. Voorbeelden van dit type zijn onder andere de Wingman en One Touch Premium. De Wingman is voorzien van twee "vleugels" waardoor je met één hand binnen twee seconden een condoom kunt aanbrengen, zelfs in het donker. Dit doe je simpelweg door de vleugels naar beneden te drukken over de penis. En als het condoom eenmaal zit laat de applicator vanzelf los voor een snelle verwijdering.
De rubbers van One Touch Premium zijn uitgerust met een zogenaamde "Quick strip". Door aan de strip te trekken nadat je het condoom op de eikel hebt gezet rolt het condoom vanzelf af. Beide technieken zijn zo gemaakt dat je je ook geen zorgen meer hoeft te maken over het dichtknijpen van het tuitje (reservoir). De applicator zorgt dat het condoom altijd luchtvrij aangebracht wordt. Een van de voordelen is dat je dit type condooms niet of nauwelijks hoeft aan te raken waardoor de kans op beschadiging afneemt en er minder glijmiddel aan je handen komt.

Fun condooms

Zogenaamde fun of pretcondooms zijn, zoals de naam al aangeeft, alleen voor de gein en hebben geen CE-markering. Ze zijn leuk voor tijdens het voorspel, maar verder ook niet omdat ze niet getest zijn. Deze condooms zijn dus ongeschikt om te gebruiken als voorbehoedsmiddel! Je zult ze dan ook niet aantreffen bij de drogist.

Lees verder: Latexallergie: safe sex zonder latex >>>


Informatie over o.a. deze merken

Durex MoreAmore Condomi Etos Pasante Billy Boy
My Size Kruidvat Idyl Euroglider RFSU Meer merken