Jouw condoommaat bepalen

Condoommaat? Bestaan er verschillende dan? Jazeker!
De maat van een stijve penis verschilt van persoon tot persoon. Omdat een condoom, net als kleding, toch goed moet passen zijn er dus meerdere maten en pasvormen verkrijgbaar. Een goed passend condoom maakt veilig vrijen veel leuker omdat het niet alleen de kans op scheuren of afglijden verkleint, maar ook gevoeligheid, comfort en dus plezier verhoogt!

Lengte en nominale breedte

Op de condoomverpakking staat meestal de "nominale breedte" aangegeven. Daarmee wordt de breedte van het condoom bedoeld als deze plat en volledig uitgerold op tafel ligt. Vooral de omtrek van de penis is belangrijk bij het bepalen van de condoommaat. Over de lengte hoef je je geen zorgen te maken aangezien condooms in de meeste gevallen lang genoeg zijn om de gehele penis te omsluiten. Door het condoom meer of minder af te rollen kun je zelf eenvoudig de lengte regelen, maar de breedte laat zich niet zo simpel aanpassen en die moet je dus goed kiezen.

How to..

Het bepalen van je condoommaat is geen exacte wetenschap. Sommige websites bieden speciale meetlinten aan, maar die zijn vaak niet universeel te gebruiken voor alle condoommerken. De belangrijkste vuistregel is dat voor de meeste jongens met een gemiddelde penisomtrek (10 tot 12cm in erectie) een nominale breedte van 52, 54 of 56mm voldoet. Dit zijn ook de maten die het meest in de winkels liggen. Koop eens een kleine verpakking van 3 condooms met nominale breedte 54mm en bepaal vanaf die maat of het condoom te strak, te los, of precies goed zit. In het eerste geval moet je een maat groter kiezen en in het tweede geval kleiner. Hier kun je een handig overzicht van condoommaten per merk vinden.

TIP: Meer weten over hoe je een condoom omdoet?
Bekijk hier hoe het gaat als 'ie staat en lees de handige tips. Oefening baart kunst!

Omdat niet elke penis gelijk gevormd is zul je ook gewoon een aantal merken en pasvormen moeten uitproberen om zo het best passende en fijnst voelende condoom te vinden. Doe dat op een rustig moment, bijvoorbeeld tijdens het masturberen, want stress om slecht passende rubbertjes is geen onderdeel van lekkere seks.

Meetlinten

Wil je toch een indicatie van je condoommaat krijgen met behulp van een meetlint? Dan kun je het meetlint van My.Size gebruiken. Gebruik dit lint om de de omtrek van je penis in erectie te bepalen. Druk het PDF-bestand af en volg de instructies. Schakel in het printermenu wel de optie "pagina schalen" uit, want anders klopt de maatverdeling niet meer na het printen!

Tot slot

Een iets strakker condoom kiezen kan erectieverstevigend werken en het moment van klaarkomen helpen uitstellen. Iets ruimere condooms kunnen meer stimulering geven en tot een sneller orgasme leiden. Deze ervaring is echter zeer persoonlijk. Het aller belangrijkste is dat het condoom niet afglijdt tijdens de seks en de gevoeligheid optimaal is.

TIP: veel condoommerken bieden ook kleine verpakkingen aan van bijvoorbeeld 3 stuks. Online kun je ze zelfs ook vaak per stuk bestellen. Dit zijn goedkope manieren om condooms uit te proberen.

Lees verder: Alle condoommaten per merk >>>


Informatie over o.a. deze merken

Durex MoreAmore Condomi Etos Pasante Billy Boy
My Size Kruidvat Idyl Euroglider RFSU Meer merken